Andres Ingatlanforgalmazó Kft.

1053 Budapest, Veres Pálné u. 28. :: Telefon: 06 30 950 66 32 :: Fax: 06 1 33 77 999 :: Email: nasca@t-online.hu

Gyorskereső
Értékesítés:
Megye:
Település:

Ingatlan típus:

Ingatlan méret:

Eladási ár:
Origo azonosító:

Legfrissebb ingatlanok
02. Ker. Budapest
Kereskedelmi ingatlan
02. Ker. Budapest  Fény utca, Kereskedelmi ingatlan Eladási ár: 28 000 000 Ft, Méret: 17 m2
Eladási ár: 28 MFt
Méret: 17 m2

Ingatlan adó kalkulátor 2017

Ingatlanadó kalkulátor 2017

Ingatlan értékesítése után egyes esetekben adót kell fizetni. AZ Origoingatlan ingatlanadó kalkulátor szolgáltatása segít kiszámolni, hogy az eladott ingatlan után milyen esetekben és mennyi adót kell fizetni. Az ingatlan eladása után fizetendó adó mértéke függ a szerzés és az eladás között eltelt időtől, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó bevételek és költségek különbségétől.
Az ingatlan értékesítése után fizetendő ingatlanadó nem más, mint az értékesítésből származó jövedelmet terhelő adó. Ingatlanadó kalulátorunk ezzel az esettel foglalkozik. A helyi önkormányzatok által egyes esetekben kivetett ingatlanadó mértéke nem kalkulálható oldalunkon.

Ingatlan típusa
Lakás, lakóház, lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog (lakóingatlan)
Egyéb ingatlan (telek, üdülő, ipari ingatlan, stb.)
Vétel és eladás közötti időszak
Értékesítés éve
Megvásárlás éve
Eladott ingatlan adójához figyelembe vett bevételek, költségek
Eladási ár Ft.
Vásárlási érték Ft.
Megszerzés költségei Ft.
Értéknövelő beruházások Ft.
Értékesítés költségei Ft.
Fizetendő adó ( ingatlanadó )
0 Ft.-
*Az adatok tájékoztató jellegűek. Az eladott ingatlan után fizetendő ingatlanadó mértékét hivatalosan a NAV állapítja meg!

Ingatlanok

Kispesti ingatlanok Zuglói ingatlanok Angyalföldi ingatlanok
Lőrinci ingatlanok Káposztásmegyeri ingatlanok Dél-Budai ingatlanok
Budai ingatlanok Csepeli ingatlanok Pesterzsébeti, Soroksári ingatlanok
Budafoki ingatlanok Újpesti ingatlanok Belvárosi ingatlanok
Pest megyei ingatlanok Bács-Kiskun megyei ingatlanok Baranya megyei ingatlanok
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanok Csongrád megyei ingatlanok Fejér megyei ingatlanok
Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok Hajdú-Bihar megyei ingatlanok Heves megyei ingatlanok
Jász-Nagykun-Szolnok megyei ingatlanok Komárom-Esztergom megyei ingatlanok Nógrád megyei ingatlanok
Somogy megyei ingatlanok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ingatlanok Tolna megyei ingatlanok
Vas megyei ingatlanok Veszprém megyei ingatlanok Zala megyei ingatlanok

Tájékoztató eladott ingatlan után fizetendó adóról ( ingatlanadó )


Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmet úgy kell meghatározni, hogy bevételből le kell vonni azokat a kiadásokat, amelyek az eladott ingatlannal összefüggésben az eladónál felmerültek.

Levonható kiadások:

  • a megszerzésre fordított összeg,
  • a megszerzésével kapcsolatban felmerült kiadás (például megfizetett illeték),
  • az eladásra kerülő ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházás költsége (az ingatlan, értékét, állagát megóvó ráfordításokon felül az ingatlan forgalmi értékét növelő ráfordítás, például a fűtés korszerűsítése, kerítés építése), és
  • az ingatlan jog eladásával kapcsolatban felmerült kiadás (például a hirdetések díja).
Levonható kiadásként nem lehet figyelembe venni azokat a kiadásokat, amelyeket a magánszemély valamely tevékenységéből származó bevételével szemben korábban már költségként elszámolt.

Lakás céljára szolgáló ingatlanok


A bevétel és a költségek különbözeteként kapott összeg (a számított összeg) a törvényben meghatározott feltételekkel és mértékben csökkenthető.
A csökkentés lehetőségét és mértékét az értékesített ingatlan, vagyoni értékű jog jellegétől függően határozta meg a törvény.

Az ingatlan nyilvántartás szerint lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet, a lakáshoz tartozó földhasználati jog, valamint a lakáshoz, lakóházhoz tartozó vagyoni értékű jog (haszonélvezeti jog) átruházása esetén a számított összeg a szerzés időpontjától függően a következők szerint csökkenthető.

A szerzés éve A számított összegből levonható
2017.0%
2016.0%
2015.10%
2014.40%
2013.70%
2012.100%

Nem lakás céljára szolgáló ingatlanok


Az öt évnél régebben vásárolt ingatlan átruházása esetén a kiadásokkal csökkentett bevételt a szerzési idő függvényében csökkenteni kell.
Ha az eladott ingatlant a magánszemély az eladást megelőző hatodik évben szerezte, akkor a jövedelmet 10 százalékkal csökkentheti. Ez a százalékos mérték évenként 10-10 százalékponttal nő, így ha az ingatlan átruházása a szerzést követő tizenötödik évben vagy később történik, nincs adófizetési kötelezettség.

Az ingatlanértékesítésből akkor nem keletkezik jövedelem, ha az ingatlan eladási ára kevesebb vagy ugyanannyi, mint az annak megszerzésére fordított összeg, illetve akkor, ha a szerzés 1996-ben vagy az azt megelőző években történt.
Az ingatlan megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amely napon az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz benyújtották. Ha a magánszemély tulajdonjogot öröklés útján szerezte, akkor a szerzés időpontja az örökhagyó halálának a napja.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlanértékesítés adókulcsa 16 százalék. Az Origoingatlan ingatlanadó kalkulátor szolgáltatása nem kezeli a különleges eseteket. A számítás nem alkalmazható, ha az ingatlan értékesítése üzleti jelleggel történt.
Az ingatlanadó megfizetése az eladót terheli. Sokan összekeverik az illetékkel. Az ingatlan illeték megfizetése a vevő feladata, míg az ingatlanadó a eladó kötelessége. Az illeték kiszámításához használhatja az Origoingatlan ingatlan illeték kalulátor szolgáltatását.